Lakritzpannacotta med rabarberkompott





Eftersom lakritz, rabarber och vanilj tillsammans smakar helt fantastiskt, och jag älskar pannacotta, så provade jag att göra en efterrätt som kombinerade just dessa ingredienser. Och gud så gott det blev! Ni bara måste prova.


Lakritzpannacotta
4-6 portioner

5 dl vispgrädde
1 st vaniljstång
0,5 dl råsocker
3 st gelatinblad
2 tsk lakritzpulver (mer eller mindre beroende på hur mycket smak man vill ha förstås)

Lägg gelatinbladen i blöt. Häll vispgrädde, socker och lakritzpulver i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, sen i med både frön och stång i kastrullen. Koka upp och låt puttra 1-2 minuter under omrörning. Ta av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner i kastrullen (får absolut INTE koka). Plocka upp vaniljstången. Häll upp i tjusiga glas och kyl i ca 2 timmar.

Medans gör du kompotten!


Rabarberkompott

3-4 rabarberstjälkar
0,5 dl råsocker
2 msk mörk rom

Skala rabarbern om du har kraftiga stjälkar. Skiva tunt. Sjud sakta ihop tills rabarbern är så mjuk att den faller isär. Känns den för lös, koka en stund till till önskad konsistens. Häll ett tunt lager ovanpå pannacottan. In i kylen igen i 15 min (eller tills den ska serveras).

Dekorera med myntablad stax innan servering!

//Angelica

Chokladig paj med mandel och päron

Jag älskar choklad... det gör alla normala. Den är sötsliskiga chokladpajen som för tankarna till tantiga mandelkubb är ljuuuvlig. För de flesta räcker det med en liten bit. Men inte för mig. Tror att pajen passar in i Söta Sakers Månadens sötsak som i september månad är just Choklad.



Chokladsmördeg:
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 nypa salt
3/4 dl finkornigt strösocker
60 g osaltat smör
1 äggula
2-3 krm vaniljsocker
1 msk standardmjölk
 
Fyllning:
125 g osaltat smör
1½ dl finkornigt strösocker
2 ägg
125 g finmalda sötmandlar
2 msk kakao
några droppar bittermandelessens
410 g konserverade päronhalvor i juice (avrunna)
15 g mandelflarn
1 msk florsocker att pudra över

Förbered först pajdegen:
Sikta ner mjöl, kakao, salt & socker i en skål. Arbeta in smöret till en smuldeg.
Rör ner äggulan och vaniljsockret och arbeta degen. Tillsätt mjölken om den inte är tillräckligt smidig.
När den är slät- lägg den i en plastpåse i kylen i sisådär 30 minuter.

Sätt ugnen på 190 grader.
Kavla ut pajdegen och tryck ut den i en form med avtagbara kanter (23 cm i diameter)
Ställ i kylen tills den ska användas.

Vispa smör & socker till ett ljust, poröst skum. Vispa ner ett ägg i taget tillsammans med den finmalda mandeln. Sikta ner kakaon och vänd ner den tillsammans med bittermandelessensen.
Skeda över blandningen i pajskalet och jämna till ytan.

Torka av päronhalvorna dela dem och tryck sedan försiktigt ner dem i smeten.
Strö över mandelflarn och grädda i ca 40 minuter.

Låt pajen svalna i minst 10 minuter innan du pudrar över florsocker serverar den med grädde och kaffe.
Den är supergod både kall & varn... sliskigt god...

Receptet hittade jag i "Choklad!" av Kathryn Hawkins.

Chokladpussar. // Sofie.

Syjuntan

Det var nästan en månad sen My little honey bloggade och halva orsaken är syjuntan. Denna fantastiska sammankomst äger rum en gång i veckan och fylls av handarbete, nybakta kakor, kaffe och mycket prat. Den har sugit tag i mig och gjort att jag virkat, sytt och stickat även andra dagar i veckan. Så pass mycket att jag haft en inflammerad högerhand i sisådär fyra veckor. Men det är det värt! Jag har skapat ett par gardiner, 61 små mormorsrutor och två stora i form av grytlappar. Jag har dessutom börjat riva rutor till ett lapptäcke och igår påbörjade jag en strumpstickning. Kanske blir jag rent av farmor på köpet. Man vet aldrig.





Stick on... // Sofie.

Pyssliga presenten

Stina & jag har startat en liten syjunta. Det känns fint att fika och virka på gammalt vis, men i modern tappning. Jag gillar den här husmorstrenden eftersom jag är så pass bakig av mig att jag passar in. Den här veckan har jag haft tre baksessioner som jag givetvis inte hunnit fota. Fast om jag ska vara riktigt ärlig så har jag kanske egentligen bara bakat två gånger... det första baket gjorde Stina halva jobbet. Jag fick en hemmagjord bakmix i finfin hälsapåpresent. Gudars vad jag gillar sånna presenter... dags att sy ihop nåt till nån kär när det är dags för syjunta nästa gång kanske.





Kakorna smakade fantastiskt och jag måste nog tigga till mig receptet.

// Sofie som är 28 år i 15 minuter till. Tihi... jag älskar födelsedagar!

Loppisvändan

När Björn & Stina besökte oss i stugan passade vi på att ta en dag till loppisshoppande. Jag blev kär i massa saker, men i brist på plats blev det bara småsaker av finaste sort. Shoppandet fortsatte sen på hemvägen då vi stannade till i Söderhamn- min barndoms stad.




(Den sista bilden har Algot tagit alldeles själv. Fin va!?)

Det blev två tavlor... en för 150 kronor på Fyndlagret i Sundsvall- en serigrafi av Rolf Lidberg.
Den lilla köpte jag för 40 kronor har jag för mig i Söderhamn. En sån hängde över mamma & pappas säng när jag var liten... så jag var så illa tvungen.

Köpte även lite pysselgrejer:
Glasskålen ska bli en lampa och de tre diskhanddukarna ska bli ett överkast tillsammans med fler handdukar.

Spagettigaffeln i silver fick jag för 15 kronor och emaljtratten för 50. Handväskan gav jag två guldpengar för och den söta lilla cykeln var värd en tia.

Ganska så bra fyndat va? Jag önskar jag hade ett hus så att jag kunde få köpa lite linneskåp och ett sminkbord. Sånt kan man ju inte riktigt leva utan.

// Sofie.

Saft, saft, vinbärssaft... bättre saft har ingen haft...

Uppe hos mamma hade de röda vinbären inte ens fått sin röda färg, men här är de övermogna. Innan jag åkte till Sundsvall passade jag därför på att plocka från svärmors vinbärsbuske. Av bären blev det smarrig saft. I helgen ska även de svarta vinbären plockas. Tänka sig att den godaste saften samtidigt är den nyttigaste. Och egentligen är det så mycket enklare att koka sin saft än att hoppa in i bilen, köra till affären, leta reda på en saft, betala den & åka tillbaka hem för att blanda sin saft. Tänka sig...



En liter rödvinbärssaft:
1,2 kg bär
en skvätt vatten
6 dl socker

Skölj bären och låt dem kokas mjuka i en kastrull tillsammans med lite vatten.
Pressa dem mot kanten så att så mycket saft som möjligt kommer ur dem.
Låt koka i sisådär 10 minuter och pressa då & då.

Sila av och koka upp de resterande bären igen för att få ut mer saft. Sila igen och låt saften rinna av i samma bunke som den första gången så att all saft blandas.

Koka upp på nytt i en rengjord kastrull. Rör ner lite socker i taget.

Häll upp i rengjorda glasflaskor och förslut och kyl direkt.

För att totalrengöra en flaska, diska den noga och hetta sedan upp den i ugnen i cirka 100 grader.

Blanda saften och toknjut!

// Sofie


Mitt sommarparadis

My little honey har haft tre veckors semester men nu är vil tillbaka och snart är hösten här. De senaste veckorna har jag spenderat i mitt sommarparadis vid Sundsvalls kust..






.. där har vi badat, plockat sallad direkt från landet, åkt massa båt och Algot har lekt med kusinerna.







... sen hade vi Tremänningskalas där vi lekte lekar, åt gott, sjöng norsk karaoke. Men mest av allt drack vi och hade superroligt.







 
och dagen efter kom Björn & Stina och vi rökte räkor, badade, åkte båt, stukade knäskålen och drack bål. Bål och vit kladdkaka är en farlig kombo. Jag har gjort sex vita chokladkakor de här veckorna, och två vanliga.


Dagen efter Björn & Stinas hemfärd kom Anna, Ola & hunden Milo. När jag hämtade dem gick bilen sönder men det gjorde inget eftersom vi fick den lagad gratis. Det blev grillat, mer kladdkaka och läskiga ölspel. Vi har spelat väldigt mycket spel de här veckorna... jag har vunnit många omgångar som omväxling.

 
När en lugn dag kom åkte vi till Bergafjärdens camping och nyttjade deras dåliga, men ack så charmiga bangolfbana.

Vi har också fikat hos Helena med familj, hos morfar och Anna-Lisa & tillbringat många dagar med syster och hennes familj. Dessutom loppisshoppat en hel del. Men det får ni se mer av sen.

Pussar, Sofie.

kristall och silver.

Lite senare än utlovat, men här kommer det!
Som sagt så var jag på loppisrunda och hittade två ting jag letat efter en evighet känns det som. Här är de:



Kupade champagneglas! Eller champagneskålar som det så fint heter.


Och ett silverfat på fot med snirkliga handtag.

Sen hittade jag ju en massa annat med. Som den här söta sockertånget till exempel.

Made in Sweden står det på.


Fina krukor.


Skira underkläder.


Och så några bra skafferiburkar och fina vattenglas.

/ Angelica

loppisrunda.



I måndags var jag på loppisrunda med Becca. Jag hittade de här söta karamellburkarna och så två saker som jag länge har letat efter. De står fortfarande framme på köksbordet så att jag kan titta och pilla lite på dem precis när jag vill. Vad det är får ni se imorgon.

Sov gott!

/ Angelica

Jordgubbar med mandelmarängflarn, citruscurd och grädde.

Det bidde ingen tårta. Det bidde något mycket godare. Mandelmarängen vägrade resa sig och jag får nog skylla på avsaknaden av recept i kombination med sommarstugeugn. Men det gör inget. Midsommaraftonens efterrätt blev den godaste i år. Tänk att lite hjälp från den andra halvan av My little honey kan göra så mycket gott.















6 personer
1 burk lime- & lemoncurd
3 dl vispgrädde
1 plåt mandelmaräng (äggvitor, socker, finhackad mandel)
1 l jordgubbar

Den här efterrätten äter man i lager. Vi började med jordgubbar, sen grädde, curd och sist mandelmarängflarn. Och efter det började vi om. Kommer förhoppningsvis upprepas nästa midsommar med.

// Sofie. (Foto: Angelica)

Lime- och lemon curd

Köpecurd är fin och gul. Men den blir aldrig lika krämig som min curd. Hemligheten är att vispa äggen fluffiga.




2 citroner
2 lime
1½ dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg + 2 äggulor

Riv skalet av de rentvättade citrusfrukterna.
Pressa skalet från limen och en av citronerna.
Koka upp skalet och saften tillsammans med socker och smör.
Sila av skalen.
Blanda ut maizenan med saften från den andra citronen.
Vispa upp äggen och rör ner dem och maizenablandningen i den andra juicen.
Koka upp på nytt tills krämen tjocknar.
Häll upp i en rengjord glasburk och låt svalna.

Gott till alla möjliga efterrätter! Ni får se vad jag gjorde med min curd snart.

// Sofie. (Foto: Angelica)

Barndomens rabarberpaj

Vad passar bättre att göra, när man får besök från barndomen, än en äkta rabarberpaj? En sån som man åt redan som barn och som alltid var allra godast med lättvispad grädde. Inget tror jag. När Helena kom på besök till mamma förra veckan gjorde jag den godaste rabarberpajen. Mycket godare än barndomens. Trots det får den vara med i Söta sakers barndomsbakerier. Men jag vet inte hur mycket det ska vara av allt. Det är lite så när jag bakar- det höftas mycket.



Rabarberjoxet:
rabarber
socker
kanel
kardemumma

Smuldegen:
riktigt smör
havregryn
socker
kanel
kardemumma
ljus sirap

smula, smula, smula.
grädda, grädda, grädda.
ät, ät mer, ät mest.

// Sofie

Sommardagar

My little honey har haft håltimme och inte levererat så mycket på sistone. Det beror på kungligt bröllop, sommarstugehäng och dans runt midsommarstången. Men nu är vi tillbaka i cyberrymden igen.

Det kungliga bröllopet:



Jag klädde upp mig i bröllopsskrud och träffade Annelie, Markus, Linda, Angelica & Isabel på en terass.



Linda & jag träffade ett tandläkarpar (farbrorn på övre bilden) som bjöd in oss till sin tandläkarklinik för TV-tittande. Efter det såg vi självaste Kronprinsessan & Prinsen från bästa terassen i stan.

Sommarstugehäng:


Vi spenderade söndag till torsdag i mammas hus. Algot spelade fotboll, rensade rabatten med mormor och stornjöt i fulla drag.




Sommarstugan blev fin med blommor och blad. Jag plockade totalt sju buketter.

Midsommardans:




Dansandet var underbart utmattande. Jag vill alltid fira midsommar såhär.



Efter dans kommer fiske. Jonas agerade lekfarbror hela helgen och Angelica lekte.

Kram på er. // Sofie.


Tvätt



Nu är det sommarstädning på gång! Har väldigt ont om tid för tillfället som ni kanske har märkt. Det är Sofie som har stått för bloggandet här. Själv har jag haft fullt upp med student, jobb på chocolateriet, plantering och dans. Men här får ni en låt av mig som passar utmärkt att dansa lite till när ni hänger tvätt i sommar.



/ Angelica

Körsbär och champagne



Här kommer det enklaste receptet nånsin. Köp en näve körsbär, servera i fin skål och korka upp champagnen!



/ Angelica


RSS 2.0