Saft, saft, vinbärssaft... bättre saft har ingen haft...

Uppe hos mamma hade de röda vinbären inte ens fått sin röda färg, men här är de övermogna. Innan jag åkte till Sundsvall passade jag därför på att plocka från svärmors vinbärsbuske. Av bären blev det smarrig saft. I helgen ska även de svarta vinbären plockas. Tänka sig att den godaste saften samtidigt är den nyttigaste. Och egentligen är det så mycket enklare att koka sin saft än att hoppa in i bilen, köra till affären, leta reda på en saft, betala den & åka tillbaka hem för att blanda sin saft. Tänka sig...



En liter rödvinbärssaft:
1,2 kg bär
en skvätt vatten
6 dl socker

Skölj bären och låt dem kokas mjuka i en kastrull tillsammans med lite vatten.
Pressa dem mot kanten så att så mycket saft som möjligt kommer ur dem.
Låt koka i sisådär 10 minuter och pressa då & då.

Sila av och koka upp de resterande bären igen för att få ut mer saft. Sila igen och låt saften rinna av i samma bunke som den första gången så att all saft blandas.

Koka upp på nytt i en rengjord kastrull. Rör ner lite socker i taget.

Häll upp i rengjorda glasflaskor och förslut och kyl direkt.

För att totalrengöra en flaska, diska den noga och hetta sedan upp den i ugnen i cirka 100 grader.

Blanda saften och toknjut!

// Sofie


Kommentarer
Postat av: stina

Ja, jag kan nästa söndag!! Men skulle inte ni fira då? Eller är det kanske senare på kvällen.

2010-07-29 @ 11:37:27
URL: http://stinamedk.se
Postat av: stina

kvinnaböske! har du inte koll på såna datum?!

jo vi kan börja imorrn. jag har massor av mormorsrutor kvar att virka.

2010-07-29 @ 15:39:20
URL: http://stinamedk.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0