Jordgubbar med mandelmarängflarn, citruscurd och grädde.

Det bidde ingen tårta. Det bidde något mycket godare. Mandelmarängen vägrade resa sig och jag får nog skylla på avsaknaden av recept i kombination med sommarstugeugn. Men det gör inget. Midsommaraftonens efterrätt blev den godaste i år. Tänk att lite hjälp från den andra halvan av My little honey kan göra så mycket gott.















6 personer
1 burk lime- & lemoncurd
3 dl vispgrädde
1 plåt mandelmaräng (äggvitor, socker, finhackad mandel)
1 l jordgubbar

Den här efterrätten äter man i lager. Vi började med jordgubbar, sen grädde, curd och sist mandelmarängflarn. Och efter det började vi om. Kommer förhoppningsvis upprepas nästa midsommar med.

// Sofie. (Foto: Angelica)

Lime- och lemon curd

Köpecurd är fin och gul. Men den blir aldrig lika krämig som min curd. Hemligheten är att vispa äggen fluffiga.




2 citroner
2 lime
1½ dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg + 2 äggulor

Riv skalet av de rentvättade citrusfrukterna.
Pressa skalet från limen och en av citronerna.
Koka upp skalet och saften tillsammans med socker och smör.
Sila av skalen.
Blanda ut maizenan med saften från den andra citronen.
Vispa upp äggen och rör ner dem och maizenablandningen i den andra juicen.
Koka upp på nytt tills krämen tjocknar.
Häll upp i en rengjord glasburk och låt svalna.

Gott till alla möjliga efterrätter! Ni får se vad jag gjorde med min curd snart.

// Sofie. (Foto: Angelica)

Barndomens rabarberpaj

Vad passar bättre att göra, när man får besök från barndomen, än en äkta rabarberpaj? En sån som man åt redan som barn och som alltid var allra godast med lättvispad grädde. Inget tror jag. När Helena kom på besök till mamma förra veckan gjorde jag den godaste rabarberpajen. Mycket godare än barndomens. Trots det får den vara med i Söta sakers barndomsbakerier. Men jag vet inte hur mycket det ska vara av allt. Det är lite så när jag bakar- det höftas mycket.



Rabarberjoxet:
rabarber
socker
kanel
kardemumma

Smuldegen:
riktigt smör
havregryn
socker
kanel
kardemumma
ljus sirap

smula, smula, smula.
grädda, grädda, grädda.
ät, ät mer, ät mest.

// Sofie

Sommardagar

My little honey har haft håltimme och inte levererat så mycket på sistone. Det beror på kungligt bröllop, sommarstugehäng och dans runt midsommarstången. Men nu är vi tillbaka i cyberrymden igen.

Det kungliga bröllopet:



Jag klädde upp mig i bröllopsskrud och träffade Annelie, Markus, Linda, Angelica & Isabel på en terass.



Linda & jag träffade ett tandläkarpar (farbrorn på övre bilden) som bjöd in oss till sin tandläkarklinik för TV-tittande. Efter det såg vi självaste Kronprinsessan & Prinsen från bästa terassen i stan.

Sommarstugehäng:


Vi spenderade söndag till torsdag i mammas hus. Algot spelade fotboll, rensade rabatten med mormor och stornjöt i fulla drag.




Sommarstugan blev fin med blommor och blad. Jag plockade totalt sju buketter.

Midsommardans:




Dansandet var underbart utmattande. Jag vill alltid fira midsommar såhär.



Efter dans kommer fiske. Jonas agerade lekfarbror hela helgen och Angelica lekte.

Kram på er. // Sofie.


Tvätt



Nu är det sommarstädning på gång! Har väldigt ont om tid för tillfället som ni kanske har märkt. Det är Sofie som har stått för bloggandet här. Själv har jag haft fullt upp med student, jobb på chocolateriet, plantering och dans. Men här får ni en låt av mig som passar utmärkt att dansa lite till när ni hänger tvätt i sommar.



/ Angelica

Körsbär och champagne



Här kommer det enklaste receptet nånsin. Köp en näve körsbär, servera i fin skål och korka upp champagnen!



/ Angelica


Bröllopsdags

Idag är det bröllop. Min äldsta och goda vän Helena gifter sig med sin Pontus & sen lever de lyckliga i alla sina dagar. Det firar jag genom att åka in till stan & se ett annat, lite större och dyrare bröllop. Daniel får sin prinsessa. Jag tar plats på en terass i hötorgsskraporna med perfekt sikt över Kungakortegen. Fantalastiskt och aningen fanatiskt. Jga tycker iaf att det ska bli härligt... kärlek är ju himlans fint.

Kärlek

Picknickdagar

Igår stekte jag pannkakor och gjorde en härlig tomatsallad som vi sen smaskade upp på vår eftermiddagspicknick. Storasyster tog med sig underbara piroger som hon bakat och barnen stod för ätandet. Idag fortsatte picknickandet med vindruvor och kanelbullar vid en liten sjö i närheten av Malin. Vad härligt det är med sommar!


Fram för fler dagar i parker. (Notera Lovisas svans)

Mitt första youtubeklipp...

... är ifrån Algots kvällsbad igår. Gulligt är det med.






// Sofie.

Edward Scissorhands

Hur kan jag, under så många år, ha missat denna fantastiska, storslagna och alldeles, alldeles underbara film? Jag bara älskar den! Som vanligt när jag ser en av Tim Burtons filmer förundras jag över att han gör så fina filmer. Och att ingen någonsin slagit hans superbrafilmgörarrekord.


Fina, missförstådda kärlek.

Somrig smörgåstårta

Vi har haft middagsbjudningar i två omgångar i helgen. Och på söndagen bjöd vi på min smarriga smörgåstårta med nittiotalslook. Kanske inte den bästa looken, men färglad blev den. Och framförallt god.


1 limpa vit formfranska
1 limpa kavring

Tonfiskröran (2 lager)
2 avrunna burkar tonfisk i vatten
3 dl majonäs
2 dl creme fraish
4 hackade ägg
salladslök efter smak och tycke
salt & peppar

Avokadoröran (1 lager)
2 avokado
2 dl creme fraish
limesaft från ½ lime
1 krm chilipulver
1 tsk tabasko
salt & peppar

Topping
1 dl creme fraish
1 dl majonäs
lite limesaft
1 avokado
200 g skalade räkor
2 ägg
1 burk röd stenbitsrom
dill

Blanda ihop tonfiskröran.
Mixa avokado med stavmixer tillsammans med övriga ingredienser i avokadoröran.
Skär bort kanterna på brödet och lägg ut ca 8 ljusa brödskivor på en bricka.
Bred på ett lager av tonfiskröran.
Täck det med ett lager av kavring.
Bred på avokadoröran och lägg formfranska över.
Bred på ytterligare ett lager av tonfiskröran & lägg ljust bröd överst.
Blanda creme fraishen & majonäsen, pressa i lite lime.
Bred det på och runt hela tårtan.
På med toppingen & klipp till sist lite dill över hela smörgåstårtan.

En rätt i sann skolavslutningsanda!

// Sofie.


Cheesecake på lättaste viset

Vi har haft fina vänner på besök i helgen och det gav mig den fantastiska ursäkten att, efter fiskmiddag och rosé, slänga ihop en efterrätt. Jag hittade en Cheesecake i en kokbok från Allt om mat och modellerade om den lite. Den smakade väldigt bra och var hur enkel som helst att bereda.


Le Cheesecake
14 digestivekex
125 g smör
200 g philadelfiaost
3 msk florsocker
2 dl vispgrädde
Rivet skal av 1 lime

Tillbehör
Blåbär
Hallon

Krossa digestivekexen till små smulor.
Blanda smulorna med smält smör som svalnat.
Tryck ut smulsmeten i en form med löstagbar kant.

Blanda osten med florsocker.
Vispa grädden och rör ihop den med osten.
Riv ner limeskal & rör om.

Bred ostkrämen på smulbottnen och ställ kallt i sisådär en timme.
Garnera med bär & servera.

Gotti, gotti!

// Sofie.


500 days of Summer...

...är den bästa och finaste filmen jag sätt på många år. Kanske den bästa någonsin. Ändå handlar den om olycklig kärlek och om tveksamhet och om glädje och sorg. Det värsta är att jag nog har varit en Summer... fast inte lika söt förstås. Zooey är ju den finaste av de fina.

500 days of Summer ska ses sisådär 500 gånger.

E

Man kan på långt håll se Erik och Erika.
De är nämligen så himla lika.
De har lila ögon och knallgrönt hår
och knäna klickar när de är ute och går.

Som ni förstår är de tvillingar av en konstig typ,
lite som en blandning av människa, tårta och småkryp.
Kan hända att en häxa blandat Erik- och Erikadegen,
sen bakat dem i grottan och uppfunnit klickstegen.

Snabba fixet

Jag måste sluta baka... det funkar inte längre. Men snart så... ska bara lära mig springa först. Mitt sockerbegär finns dock kvar och om man vill ha ett nyttigare sötalternativ kan man vända sig till medelhavsländerna.


Turkisk/ Grekisk yoghurt
valnötter
honung

Snabba fixet som fixas snabbt.

// Sofie.

D

Disa är som de allra flesta barn.
Det är bara det att hon samlar på garn.
Rött och blått och rosa, bomull eller ull,
spelar ingen roll, för hon har ryggsäcken full-
av garn som hon ska sticka byxor av,
så att David slipper gå med rumpan bar.
Hans veckopeng för fem år framåt är nämligen slut,
det blev så när han budade på Pippis gamla hus.
Så Villa Villekulla tillhör nu David och Disa.
Där kan de sitta i sina stickade byxor och fisa.

Betongbarn

Det är sommar när man kan gå ut barfota på balkongens betonggolv, klockan 19.30, i pyamas, utan att frysa. Men mitt betongbarn går inte ut på balkongen för att det är sommar, utan för att kolla in bilarna på parkeringen.



Trots att jag aldrig tar de finaste bilderna tycker jag att jag förtjänar Annikas fina affisch "Liksom andra".
Hon har de finaste bilderna, jag har de beigaste väggarna och fötternas ägare kommer älska tavlan.

Finporslin



Jag har en del disk att ta tag i. Men ibland är det finast att bara låta den vara.

// Sofie.

Grönpepparmarinerad rostas med råstekt potatis och fetasås

Rostas är ett bra mycket billigare alternativ till oxfilé, och nästan lika mört och fint. Passar utmärkt på grillen i sommar, men här har jag stekt både den och potatisen.

Börja med att marinera köttet och låt stå i några timmar eller över natten om du har tid.

Marinad:
olivolja
grönpeppar
en skvätt cognac
lite råsocker
chili


Blanda en kall sås utav turkisk yoghurt, smulad fetaost och olivspad.


Tärna färskpotatis med skalet på. Salta och stek i smör.


Salta köttet och stek någon minut på vardera sida. Servera allt med rädisor och oliver!

/ Angelica

Retroblåsan




Jag fick några plagg från svärmor i helgen. Bland annat den här retroblåsan från tidigt 80-tal. Jag funderar på att sy upp den en aning & vara lite djungelchiq i sommar. Kan nog blir bra.

// Sofie.

En liten hattaffär på hörnet

Om man, som jag, inte orkar sminka sig eller piffa håret kan man alltid bli fin i en hatt med flor. Men det finns inte jättemånga tillfällen i Sverige att bära hatt. Jag har nyss avslutat En liten hattaffär på hörnet av Marita Conlon McKenna. En bok som får mig att längta efter en egen, specialbeställd hatt. Kanska ett manligt pplommonstop med kvinnligt, rosa band. Kan bli fint om jag sminkar mig...



Conlon- McKeenna kan verkligen skriva inspirerande. Efter bara näågra kapitel vill jag själv skapa hattar och äga minst tre par för att matcha mina olika outfits. (Vilka outfits?) Vanligtvis brukar jag inte läsa så mycket Chick lits, men den här är aningen annorlunda, dessutom är det sommar & då kan man läsa allt som inte är ansträngande.

En liten hattaffär på hörnet handlar om Ellie som efter sin mammas död får ta över hennes hattaffär, på en gata som hotas av stora gallerior och stora butikskedjor. Tillsammans med andra småföretagare kämpar Ellie mot nedläggning & för sina kunder. Hon uppslukas av hattmakeriet & vi får följa Ellie och hennes kunder i deras vardag.

Boken är läsvärd och man slukar den på bara några dagar om man känner för det. Den får 3½ hattar av mig.

// Sofie.

Eukalyptuskransar


För några veckor sedan tog jag ner våra trötta ljungkransar som hängt ute sedan i höstas och rev av ljungen för att ersätta den med eukalyptus. Mamma och jag hittade för 5:- kvisten hemma i Söderhamn.


Det du behöver för att binda dessa kransar är:

* En stomme av något slag, du gör en enkelt själv utav grov ståltråd som du formar till en ring och lindar över grön blomstertejp för att dölja det silvriga. Eller så kan du göra en stomme av björkris.

* Eukalyptuskvistar


Linda kvistarna runt stommen, låt kransarna torka och sedan är de färdiga att hängas ut. Vi har två ytterdörrar som nu pryds utav en varsin tjusig krans. Men de är såklart lika vackra inomhus som utomhus!

/ Angelica

Rabarberpaj

Igår fick jag i uppdrag av svärmor att slänga ihop en rabarberpaj... så det gjorde jag, verkligen slängde ihop den. Vet inte rikigt hur mycket jag hade av allt för smuldeg gör man ju tills den känns bra... men om jag skulle gissa så kan ni alltid kolla här nedan. Tryckte i lite sirap för att få det hela extra knäckigt. Sen fuskade jag med flytande margarin istället för smör... för det var det som fanns hos svärmora.


Smuldegen:
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl strösocker
½ dl ljust muscavadosocker
1 msk kanel
1 msk sirap
1½ dl flytande margarin

Rabarberjoxet:
8 rabarberstjälkar skurna i bitar
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker
1 tsk kanel

Koka rabarberna i lite vatten i max fem minuter. Låt rinna av.
Rör ihop dem med potatismjölet, socker & kanel & lägg i en smörad form.

Gegga ihop smuldegen & lägg den över rabarberna.

Grädda i 225 grader tills ytan blivit gyllenbrun & krispigt god.

Servera med vaniljglass eller lyxig vaniljsås.

Puss, Sofie.

Dinkelpizza



Världens enklaste och framförallt godaste dinkelpizza gör du av följande ingredienser:

20 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
500 g dinkelsikt

Rör ut jäst i vattnet, tillsätt olivolja, salt och sist dinkelmjöl. Knåda ihop till en smidig deg och låt den jäsa en liten stund. Kavla eller tryck ut degen med fingrarna på en plåt med smörpapper.

Koka ihop en tomatsås av krossade tomater, lök och lantbuljong eller örtsalt. Bred ut över pizzan! Har man väldigt bråttom går det bra att bara hälla ut krossade tomater direkt ur burken på pizzan och salta lite.

Sen kommer det roliga. Välj ut en massa goda saker du gillar och strö ut över pizzan! Jag brukar ta färska champinjoner, lök, paprika, chili, kalamata oliver och mycket fetaost.

In i ugnen i 220-240 grader tills den ser färdig ut. Krydda med oregano och servera med ruccolasallad.

/ Angelica

C

Ceasar tycker att ostbågar är det godaste som finns.
Han blev därför vald till landet Ostkroks enväldiga prins.
Där styr och ställer han med gnagarna,
han ber dem mata honom hela dagarna.
En vacker dag kommer Ceasars mage spricka.
Den som får styra då blir en ostkroksflicka.

Att trolla så att regn blir muffins är inte så lätt,
men det går om man anstränger sig på rätt sätt.
Camilla dyrkar bakverk av alla de slag.
Det är därför solen blev ett havreflarn en dag.
Att Camilla skulle bli Ostkroks prinsessa var dock oväntat.
Lite som att hennes liv från en barnbok var hämtat.

B

Bertil och Beata var allra bästa vänner,
sånna som varann rakt igenom känner.
De plockade blåbär, cyklade ikapp och pratade om allt.
De skrattade, spelade TV-spel och värmde varann när det var kallt.
Att de skulle gifta sig som stora var vad alla trodde skulle ske,
men en dag hamnade allt på sné.
När Bertil bakade råkade Beata spela TV-spel
och elektonik och vatten blir ju bara fel.
Bertil fick en stöt och Beata fick Game Over.
Sedan dess ligger deras vänskap och sover.

A

Att Anders kunde hoppa visste hela stan.
Alla gick och väntade på den stora dan-
när Anders skulle hoppa över hela sjön
och inte landa med ett plask och få kallsupar i mun.

Anna var hans största fan och den som heja mest.
Hon tyckte helt klart att Anders var bäst.
Men tårar rann när Anders inte hörde hennes rop.
Han hade fullt upp med att hoppa ur en grop.
Det skulle dock verkligen vara bra,
om Anna visste att han hade vatten i örona.

Dans, dans, dans!



Den här veckan har jag fullt upp med planering och träning inför dansavslutningen som äger rum på lördag. Ikväll är sista klassen i nivå 4, så nu gäller det att sätta alla svåra trick! Vi har tema idag och det här är min outfit för kvällen. Imorgon dansar jag från kl 15.30-22.00, sen måste jag fixa med scenkläder och planera grillfest på fredag. Därför blir det lite glest mellan mina inlägg den här veckan.

/ Angelica

Ps. Jag dansar pole dancing på Dinali Center för er som inte redan vet det.

Favoritkonstnärer

Att Sofie tycker om att skriva har vi redan fått se smakprov på. Själv skriver jag inte alls, förutom några ord här i bloggen då, men målar desto mer! Nu var det dock väldigt längesedan jag rörde penslarna uppe på vinden, så jag tittar på lite inspirationsbilder för att komma igång igen nu i sommar. Här nedan tänkte jag presentera tre av mina absoluta favoriter när det gäller konst. Klicka på namnet för att komma till konstnärens sida.



Audrey Kawasaki












Mark Ryden











Ray Caesar










Ha en bra onsdag!
/ Angelica

Morotsbröd med honung

På samma sätt som jag bakar müslibröd bakar jag även mitt morotsbröd. På det där enkla sättet, utan jäsning och krånglig knådning. För trots min kärlek till bakandet så gillar jag inte att bli kladdig om fingrarna. Knåda är inte min bit av kaka.



4 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 dl havregryn
1 tsk bikarbonat
2 dl turkisk yoghurt
2 msk ekologisk honung
1 morot

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner yoghurten, honungen och morötterna.
Rör till en jämn, kletig deg.
Olja en brödform.
Grädda i 170-gradig ugn i 40-60 minuter.

Brödet blir så himla gott och saftigt och honungen ger en gudomlig sötma.

// Sofie.

RSS 2.0