
Chokladsmördeg:
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 nypa salt
3/4 dl finkornigt strösocker
60 g osaltat smör
1 äggula
2-3 krm vaniljsocker
1 msk standardmjölk
Fyllning:
125 g osaltat smör
1½ dl finkornigt strösocker
2 ägg
125 g finmalda sötmandlar
2 msk kakao
några droppar bittermandelessens
410 g konserverade päronhalvor i juice (avrunna)
15 g mandelflarn
1 msk florsocker att pudra över
Förbered först pajdegen:
Sikta ner mjöl, kakao, salt & socker i en skål. Arbeta in smöret till en smuldeg.
Rör ner äggulan och vaniljsockret och arbeta degen. Tillsätt mjölken om den inte är tillräckligt smidig.
När den är slät- lägg den i en plastpåse i kylen i sisådär 30 minuter.
Sätt ugnen på 190 grader.
Kavla ut pajdegen och tryck ut den i en form med avtagbara kanter (23 cm i diameter)
Ställ i kylen tills den ska användas.
Vispa smör & socker till ett ljust, poröst skum. Vispa ner ett ägg i taget tillsammans med den finmalda mandeln. Sikta ner kakaon och vänd ner den tillsammans med bittermandelessensen.
Skeda över blandningen i pajskalet och jämna till ytan.
Torka av päronhalvorna dela dem och tryck sedan försiktigt ner dem i smeten.
Strö över mandelflarn och grädda i ca 40 minuter.
Låt pajen svalna i minst 10 minuter innan du pudrar över florsocker serverar den med grädde och kaffe.
Den är supergod både kall & varn... sliskigt god...
Receptet hittade jag i "Choklad!" av Kathryn Hawkins.
Chokladpussar. // Sofie.
Sandra
Haha! Gillar inledningen "Jag älskar choklad...det gör alla normala". :D

1