Chokladig paj med mandel och päron

Jag älskar choklad... det gör alla normala. Den är sötsliskiga chokladpajen som för tankarna till tantiga mandelkubb är ljuuuvlig. För de flesta räcker det med en liten bit. Men inte för mig. Tror att pajen passar in i Söta Sakers Månadens sötsak som i september månad är just Choklad.



Chokladsmördeg:
2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 nypa salt
3/4 dl finkornigt strösocker
60 g osaltat smör
1 äggula
2-3 krm vaniljsocker
1 msk standardmjölk
 
Fyllning:
125 g osaltat smör
1½ dl finkornigt strösocker
2 ägg
125 g finmalda sötmandlar
2 msk kakao
några droppar bittermandelessens
410 g konserverade päronhalvor i juice (avrunna)
15 g mandelflarn
1 msk florsocker att pudra över

Förbered först pajdegen:
Sikta ner mjöl, kakao, salt & socker i en skål. Arbeta in smöret till en smuldeg.
Rör ner äggulan och vaniljsockret och arbeta degen. Tillsätt mjölken om den inte är tillräckligt smidig.
När den är slät- lägg den i en plastpåse i kylen i sisådär 30 minuter.

Sätt ugnen på 190 grader.
Kavla ut pajdegen och tryck ut den i en form med avtagbara kanter (23 cm i diameter)
Ställ i kylen tills den ska användas.

Vispa smör & socker till ett ljust, poröst skum. Vispa ner ett ägg i taget tillsammans med den finmalda mandeln. Sikta ner kakaon och vänd ner den tillsammans med bittermandelessensen.
Skeda över blandningen i pajskalet och jämna till ytan.

Torka av päronhalvorna dela dem och tryck sedan försiktigt ner dem i smeten.
Strö över mandelflarn och grädda i ca 40 minuter.

Låt pajen svalna i minst 10 minuter innan du pudrar över florsocker serverar den med grädde och kaffe.
Den är supergod både kall & varn... sliskigt god...

Receptet hittade jag i "Choklad!" av Kathryn Hawkins.

Chokladpussar. // Sofie.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Haha! Gillar inledningen "Jag älskar choklad...det gör alla normala". :D

2010-10-01 @ 18:00:34
URL: http://whatsandrasaid.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0