Chunky Cherry Chocolat Crunch

Det bästa med Amerika är att de är så duktig på sötsaker. Och av de amerikaner som är duktiga på sötsaker är Ben & Jerry de allra duktigaste. Därför har jag tagit inspiration från deras goda glassar och gjort min egen, lika goda glass. Jag blandade mina favvosmaker och fick till en fantastiskt välsmakande kaloribomb. Att jag gör något amerikanskt kan vi tacka Söta Saker för.








Glass:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
1 dl socker
50 g hackad, fin, 60-procentig choklad

Crunch:
50 gram finchoklad
1 näve grovkrossade valnötter
1 näve urkärnade körsbär

Koka upp grädde och mjölk.
Vispa äggulor och socker och rör ut det med lite av den varma gräddmjölken.
Häll tillbaka äggsmeten i resten av gräddmjölken..
Sjud under ständig omrörning tills smeten tjocknat.
Häll krämen över den hackade chokladen och rör ihop tills krämen blir jämnbrun.
Låt svalna i vattenbad och kör sedan smeten i glassmaskin.
När glassen blivit glass- rör ner crunchet och äääät eller ställ i frysen.

Det är fasansfullt gott och jag vill helst äta det här vareviga dag!

Det är viktigt att använda fina ingredienser till välsmakande desserter och om man vill lära sig mer om finchoklad kan man alltid fråga Angelica. Hon kan allt.

// Sofie.


Att bygga en säng

Vi har spikat, skruvat, klippt gräs, sytt och plockat rabarber den här helgen och har därför inte haft så mycket tid till bloggandet. Mest tid och mest negativ energi slösades på den nya dagbädden från IKEA. Den bygger jag aldrig om igen... trots att den blev väldans fin i sommarstugan.


Bilden är hämtad från IKEAS hemsida.

// Sofie.

Trädgårdsplaner

Jag har hela huvudet fullt nu. Av dans och blommor. Har avslutning och dansuppvisning nästa vecka och vad gäller blommorna så håller jag nämligen på att planera vår trädgård. Vi tittar lite på hur jag har tänkt mig att den ska se ut!






Jag vill ha pastellrosa och gräddgula rosor.


En klassiskt lila syrén.




Ljusa pioner och laxfärgad jättevallmo.



Aklejor i många färger.



Vinbär, små gurkor och annat ätbart.


Iris.


Fingerborgsblommor.


Kaprifol som doftar varma sommarkvällar.




Liljor och klematis.

Sen vill jag ha julrosor, doftviol, luktärt, tulpaner och annat fint. Rabarber, hallon, massor med örter och så skiffersten på backen som blir alldeles solvarm i sommar. Det kommer bli fantastiskt när det är färdigt!

Bilder härifrån.

/ Angelica

Nalle Puhs ton

Idag har jag varit på eminenta Berghs på min kurs igen. Det är så inspirerande att plugga sånt man brinner för att jag snart får andnöd om jag inte får jobba med att skriva. Idag fick vi uppgiften att skriva en annons för Länsförsäkringar med Nalle Puh-tonläge (Tone of voice). Min blev übertjusig.




-Kära nån då, sa Vera,
Nu är det någon som förstört min dörr igen. På det där förskräckliga sättet. Som om tiden stått stilla medan jag var på affären. Och smyckena är borta och den stora, fyrkantiga teven.
I själva verket hade tiden inte allt stått stilla. Det hade hunnit gå 43 minuter sedan Vera lämnade hemmet med Axel, tygkassar och börsen fylld med pengar.
- Vad ska jag ta mig till? Och hur ska jag nånsin kunna bli glad igen?
- Du kan alltid ringa Länsförsäkringar, sa Axel.
- Va? Vem sa nåt?, sa Vera och det kändes som om hjärtat skulle hoppa ur hennes bröst. Men en känsla är inte alltid som verkligheten så hjärtat stannade kvar innanför bröstkorgen och Vera befann sig fortfarande i samma gamla lägenhet med röda sammetstapeter och bruna linnegardiner.
- Vera! Det är Axel som talar! Om man har blivit bestulen av någon som bestulit så kan man ringa Länsförsäkringar! Hör du vad jag säger!?
- Ja, du behöver inte skrika, skrek Vera samtidigt som klockan slog tre.
Hon hade vandrat över kulliga kullar, gräsliga gräsmattor och daliga dalar för att komma till affären och när hon väl kom hem igen så var hon inte, som hon först trodde, tre liter mjölk, ett paket flingor, tre burkar snabbkaffe och en nyrökt rödingfilé rikare. Hon var istället sju halsband, en ring, två broscher och en fyrkantig teve fattigare.
- Så sant som jag heter Axel kan du anmäla skada och inbrott på Länsförsäkringar, fortsatte Axel.
Och det är sant. Att jag heter Axel.
Så sant som det är sagt.

// Sofie

(Bilden hittade jag på en finfin sida.)

Havriga muffins

Det är inte alltid mina bakverk blir lyckade. Ganska ofta blir de väldigt fula, men smakar gudomligt. De här muffinsen blev goda, men jag hade förväntat mig mer av min hittapåhavretopping. Den kan ni alltså strunta i. Eller ännu bättre- rör ihop havren, sockret och kokosen med lite smör. Då blir det lite som en smulpajstopping. Mmmm... Äppelpajsmuffins.








100 g smör
1½ dl socker
4 ekologiska ägg
4½ dl vetemjöl
1 dl kokos
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk

Fyllning:
Äppelbitar rullade i kanel & socker.

Topping:
Havre
Socker
Kokos

Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda mjöl, kokos, bakpulver & vaniljsocker.
Rör ner blandningen i smeten & tillsätt vätskan.
Klicka ut i formar. Tryck ner äppelbitarna.

Grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Efter halva tiden, ös på toppingen.

Smarrigt till kall mjölk!

// Sofie.

Thémaränger





Ofta har man några äggvitor över i kylskåpet som man inte vet vad man ska göra av. Åtminstone jag. När jag har lagat pasta carbonara tex. Eller gjort crème brûlée. Maränger är ett alldeles utmärkt sätt att ta vara på vitorna! De här thémarängerna är ljuvligt goda.

Ger ca 15-20 st.

3 st äggvitor
1½ dl socker
1 msk thé (Kusmi's Prince Wladimir är världens godaste)
en nypa salt


Sätt ungen på 125 grader.
Vispa de kalla äggvitorna tills de bildat ett fast skum. Börja på låg hastighet och öka eftersom. Tillsätt socker, mortlat thé och lite salt. Vispa ca 5 min på högsta hastighet. Smeten ska bli blank krämig. Spritsa ut söta toppar på ett bakplåtspapper.
Grädda i ca 30 min.

Klara att servera! Avnjutes tillsammans med en kopp thé såklart.

Tidigare publicerat här.

/ Angelica

Grekernas matlagningskonst

Häromdagen gjorde mina grekpojkar finfina köttfärsbiffar (Biff Teki) till mig. Vanligtvis brukar vi ha mynta i Biff Teki, men den här gången blev de lite barnvänligare. Till dem serverade jag en grekisk sallad på gula tomater & en riktig tzatziki. Det där med tzatzikin är väldigt viktigt för Johan. Man får inte göra nån svensk fuskvariant. En tzatziki ska vara stark och len. (Som en grek!)





Biffar:
Blandfärs (för att få dem saftiga)
Lök
Riven vitlök
Äggula
Ströbröd
Salt
Peppar

Tzatziki:
Grekisk yoghurt
Riven gurka
Riven vitlök (mycket)
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt
Peppar

Allt i rimliga propotioner.

Pusspuss // Sofie.








Let them eat cake

Det här är kanske det finaste diadem jag nånsin sett. Jag bara måste ha ett, men 300$ känns lite väl saftigt för min tunna plånbok! Får försöka göra ett eget, men finns det lockiga fjädrar? Eller måste man permanenta fjädern kanske? Hur som helst så ska jag testa. Jag som hade bestämt mig för mööörkt vinröda läppar och och vit lång slöja till mitt röda hår när jag gifter mig, nu vill jag se ut precis så här. Tror jag.


Från underbara ban.do

/ Angelica

Vårt müslibröd giv oss idag

För evigheter sen hade Underbara Clara ett underbart brödrecept i sin blogg. Det receptet har jag modellerat om flera gånger och gjort massa bröd om. Det är så himlans smidigt för det är bara att röra ihop allt i en bunke & sen grädda smeten i en brödform. Och man kan använda i princip vad som helst i brödet. Den här gången blev det ett müslibröd med tranbär.



3 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 dl havregryn
1 dl müsli
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl yoghurt
1 näve torkade tranbär

Rör ihop alla torra ingredienser & rör sedan ner filen.

Olja en brödform med solros- eller rapsolja.

Häll "gröten" i en brödform & strö på lite müsli.

Grädda i 175 grader ca 40-60 minuter.

Ät ljummet med smör och ost. Gärna till gott te.
Godare och nyttigare än alla butikslimpor!



// Sofie.


En solig helg.

Jag har fått fräknar i hela ansiktet och sönderbrända axlar, för i lördags tillbringades hela dagen i solen. Först på systers stora renoveringsarbete till tomt och på kvällen i Björn & Stinas mysiga trädgård. På söndagen var vi på husjakt för att hitta en egen trädgård... men där gick vi allt bet.


Algot tog första doppet i Malins pool... men det var kallt.


Björn & Stina bor så himla mysigt med en världsbra trädgård.


De bjöd på grillad kyckling med quinoa- & chévrésallad. Gottgottgott!


Sen drack vi öl & hallonsoda i de fina utemöblerna. Björn är en mediakille.
Stina är ljuv.

// Sofie.


Angelica & Sofies vardag

Ni glömmer väl inte att vi finns i våra vardagsbloggar med:

Angelica


Sofie


Puss från oss båda!

Bokfrågor & svar

Jag hittade en lista här och kunde givetvis inte låta bli att bli engagerad. Så om ni vill lära er mer om mina läsvanor och få lite boktips så fortsätt läsa. Annars kan ni lyssna på den här fantastiska låten av världens, just nu, sötaste band (Med tanke på varifrån jag snodde listan). Dessutom får ni en bild av Zooey Deschanel som är sångerskan i She & Him. Visst är hon världssöt?

Som läsare är jag: hemlighetsfull. Jag vill inte att folk ska kika över axeln när jag läser en bok, för det känns som om jag är inne i en hemlig värld, ensam med min bok. Jag är också sporadisk då jag ibland läser bok efter bok efter bok... men så stöter jag på en dålig bok & då kan jag ta ett månadslångt uppehåll innan jag hittar en ny bok som jag verkligen, verkligen vill läsa.

Som bloggare är jag: känslomässigt engagerad ofta. Jag skulle inte kunna skriva om något jag inte står för... inte heller om saker som ointresserar mig för att få till mig läsare. Jag skriver om sånt jag gillar & sånt jag behöver skriva för att få det ur systemet. Fast om jag känner att jag måste måste skriva om nåt väldigt privat så skriver jag om det i den andra bloggen istället.

Senast lästa bok: ROMA av Steven Saylor. Riktigt bra bok som följer två familjegrenar under Roms uppbyggnad. Bör läsas om man har något som helst intresse av Rom, historia, religion eller familjeband.

Senast påbörjade bok: Läste ut ROMA för några dagar sen & har inte påbörjat nåt sen dess. Men innan den så påbörjade jag Flyga drake... kunde dock inte fortsätta läsa den eftersom den hade så hemska scener & jag inte alls var upplagd för dig när jag läste boken. Men jag har hört att den ska vara hur bra som helst.

Senast köpta bok/böcker:
Hmmm... jag köper ofta många pocketböcker på en gång. Sist var det nog Älskade krig av Hildebrandt, Fru Björks öden och äventyr av Gardell, Vindens skugga av Ruiz Zafón och Vändpunkter av Sjödin.

Favoritdeckarförfattare: Jag läser inte moderna deckare... men historiska deckare kan man väl säga. Fast jag vet inte alls vad jag ska svara. Ken Follet kanske... räknas han?

Jag läser allt av:
Paulo Coelho... men det ska jag nog sluta med. Har varit ganska besviken de senaste gångerna. Har även läst alla Agneta Sjödins böcker & alla Harry Potter-böcker. Det mesta av Jonas Gardell har jag nog också läst. Och Erlend Loe.

Jag läser helst inte (genre/författare): Deckare och självbiografier. Om det inte är nån intressant författare förstås.

Vid hyllan för fackböcker letar jag:
efter böcker om andlighet och pyssliga saker- som stickningsböcker.

Förutom svenska läser jag gärna: engelska böcker. Men helst Svenska måste jag säga. Vill att läsning ska vara avkopplande. Antagligen därför jag inte gillar deckare- då kan man inte slappna av.

Högst upp i min att-läsa-hög just nu ligger: Tänkte läsa Ängelns Lek av Carlos Ruiz Zafón. Men gruvar mig lite eftersom Johan säger att den är småläskig. Men eftersom Vindens skugga var så himla bra så vill jag läsa Ängelns lek med.

Högst upp på min bok-önskelista-just nu står: Förbannade Fred av Johanne Hildebrandt. Uppföljare till Älskade krig som var så himlans bra.

När jag går på antikvariat letar jag alltid:
på måfå. Jag dömer också ofta boken efter omslaget & så får man ju inte göra sägs det. Ajabaja Sofie!

// Sofie.


Orkidéer

Jag sitter här och tänker att orkidéer måste vara jordens måste vara jordens bästa blommor! Man kan glömma bort dem nästan hur länge som helst och sen när man råkar titta till den uttorkade lilla plantan så ska den strax till att blomma ännu en gång. De bara blommar och blommar och blommar. Jag vattnar mina högst en gång varannan vecka. Men då får de rejält med vatten.











Tidigare publicerat här. (Det kommer komma helt nya inlägg från mig med framöver, jag lovar)

/ Angelica

Det kreativa hemmet

Att födas in i det här hemmet innebär att man automatiskt älskar bra musik, gillar att pyssla & att baka/äta kakor. Jag vet inte om det ingår i uppfostran eller om det sitter i generna, men vi pratar väldigt mycket med. Non stop tror jag. Nu för tiden är det oftast Algot som låter, men han har ganska hård konkurrens. Just nu pratar han om sin leksaksbil som heter "Trädgård". Ett fint namn för en bil tycker jag.

Min & Algots giraff-teckning. Algot sköter gräset- sin trädgård.

// Sofie.


Stugkök à la Leila

Det är ingen större hemlighet att min stora idol är Leila. Jag vill kunna baka som hon, se ut som hon & ha kök inredda som hennes kök. Speciellt det här:


I helgen ska jag sy ett draperi i sann Leila-anda att ha under diskbänken i vår sommarstuga. Eftersom färgerna i stugan går i vitt och blått så kommer det bli ett vitt draperi med ljusblått mönster. Så fint så! Om jag orkar så kanske jag till och med slänger ihop en kudde. För nästa helg ska vi storstäda stugan & inhandla en ny säng som kan behövas piffas till. Ingen piffare kan bli en bättre piffare än jag. (Om det inte är någon stenrik piffare förstås. Min ekonomi tillhör väl inte mina bästa egenskaper.)

// Sofie.

PS. Fotot snodde jag här. DS.

Tre böcker om starka kvinnor

Jag läser ganska mycket men har aldrig tänkt på mig själv som nån som läser mycket. Det är konstigt, med tanke på hur mycket jag faktiskt läser. Vissa böcker stannar kvar längre än andra och vissa kommer man aldrig nånsin glömma. De här tre böckerna har berört mig så mycket att jag tycker att alla borde läsa dem. De är så himlans fantastiskt bra! Speciellt den första. Det kan vara världens bästa bok...

Påven Johanna- Donna Woolfolk Cross
Flickan Johanna vill lära sig allt & trots det medetida manssamhället lyckas hon i smyg lära sig både läsa och skriva. När hennes bror dör klär hon sig i hans kläder och beger sig till ett kloster för att studera till präst. Hon lär sig om läkekonsten och slutar sina dagar i Rom som Påve. Mitt i all historia och religion får man följa en kvinnas kamp & hennes längtan efter kärleken. Den bästa bok jag läst!

Älskade krig- Johanne Hildebrandt
Sarah är en känd mediaprofil vars största kamp är kampen mot pressens smutskastning och kollegornas konkurrerande. Av en slump åker hon, mot sin vilja, ner till Irak för att lämna ett meddelande till sitt ex Magnus. Samtidigt passar hon på att göra ett reportage om honom och soldaterna i Irak. Hon tvingas möta sina fördomar och analysera sina egna värderingar. Man får också möta Jasmine som tvingas välja mellan sin familj och sitt uppdrag att skydda de amerikanska soldaterna. Jag har aldrig gråtit så mycket som när jag läste den här. Alla borde läsa den... speciellt sånna som jag, som har rejäla fördomar mot amerikanska soldater. De är ju faktiskt bara människor de med.

En kvinnas resa- Agneta Sjödin
Oväntat nog är Agneta Sjödin, just nu, min favvoförfattare härifrån Sverige. I den här boken får man följa Maria under en 80 mil långa pilgrimsvandring. Man får följa hennes tankar, hennes möten och hennes skoskav. Den långa resan blir samtidigt en inre resa, både för huvudpersonen och för mig. Det är andliga tankar, ytliga tankar och helt vanliga tankar.

// Sofie


Gudomliga apelsinrulle

Min morfars flickvän Anna-Lisa bakar världens godaste kakor. Och då menar jag verkligen VÄRLDENS godaste kakor! Hon bjuder alltid på minst sju sorters kakor och man kan inte låta bli att smaka av alla. Som jag skrev här innan så är apelsinrulle en av mina favvokakor men jag gissar att det kommer in fler av hennes recept här i framtiden.



Deg:
225 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g strösocker
150 g smör
1 äggula

Mandelmassa:
100 g skållade sötmandlar
2 dl florsocker
1 äggvita
rivet skal av en apelsin
ett par droppar röd karamellfärg

* Blanda de torra ingredienserna & nyp ihop med smör.
* Knäck i en äggula & arbeta ihop till en deg.

* Skåla mandlar och mixa dem med övriga ingredienser till mandelmassan. (Om den blir tjock kan man späda med några droppar apelsinsaft. Den ska vara krämig.)

* Kavla ut degen till den är cirka ½ cm tjock. Dela den i tre längre delar och klicka ut mandelmassa på varje bit.
* Gör rullar av de tre bitarna och rulla in dem i bakplåtspapper. (Väldigt viktigt för att de ska hålla formen)
* In i ugnen- 225 grader i sisådär 15 minuter.

* Ta ut dem ur ugnen och skär dem i 1 cm tjocka bitar. Låt svalna & avnjut med ett glas mjölk eller kaffe i en tjusig kopp.

Om man vill göra dem ännu flådigare så fick jag Anna-Lisatipset att ge dem lite glasyr av florsocker, apelsinsaft och röd karamellfärg. Så får det bli nästa gång.

Kram, Sofie.

Surdegsbröd på dinkel och råg





Väldigt enkelt, men himmelskt gott bröd! Jag följde Pain de Martins recept men gjorde några små ändringar. Jag hade ingen rågsurdegsgrund så jag bakade på min grund av dinkel. Men använde rågmjöl till första dagen precis som det står, sen bytte jag till dinkel dag 2. Jag lät degen jäsa bara en gång direkt i kastrullen och den fick jäsa mycket längre än Martins deg. Min jäste säkert uppåt 6 timmar, men jag hade väldigt kallt hemma. Kryddade mitt bröd med kardemumma, kummin, anis och fänkål.

Så här blev alltså receptet med mina ändringar:


Dag 1, kväll
100 g dinkelsurdegsgrund (recept här)
300 g vatten
180 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten, täck med plast och låt stå över natten.


Dag 2, morgon
surdegen från gårdagen
80 g vatten (jag tog varmt)
300 g dinkelsikt
10 g himalayasalt
kardemumma, kummin, anis och fänkål efter smak

Blanda alltsammans i en bunke för hand i en minut eller två.

Tryck ner ett bakplåtspapper i en kastrull som rymmer ca 2½ l och kleta ner degen. Strö över lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa till dubbel storlek. Min deg fick jäsa ca 6 timmar. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. In i ugnen! Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter det stå ytterligare 15–20 minuter. Klart att äta med massor av smör!


Tidigare publicerat här.

/ Angelica

Mat- och bakbloggar


Den sötaste (bilden)

Den roligaste

Underbarnet

Den mogna

// Sofie

Bröllopsnatten

När verkligheten når mig
och när drömmarna är slut
då vet jag vem som dansade vid havet
För när du och jag är ensam
och när klockan slagit tolv
då känner jag det sköna välbehaget

Vi skålade i champange
och vi skrattade åt allting som hänt oss
Du sa aldrig hurdan jag var
men jag var mig själv med dig

Och jag kände min hand i din
när vi vandrade ner för branta slänter
Alltid ska vi vandra där
i sommarns ljusa natt

Vi bytte våra ringar
och levde våran dröm
Vi dansade och skrattade vid havet
För när du och jag är ensam
och när bubblet gjort sitt rus
då lever vi det sköna välbehaget

Alltid är du min
och jag kysser dina mjuka läppar
Skägget skrapar upp min kind
precis där jag vill va

// Text: Sofie. Foto: Angelica

Husmorstips

Har man fått en tjusig bukett som Sofie fick och blommorna i vasen börjar nicka och se lite ledsna ut, släng dem inte. Leta fram en fin kopp eller kanske ett kristallglas, skär av stjälkarna och vips så kan du njuta av dem ännu längre!





Tidigare publicerat här.

/ Angelica

Baklava från sött, sweet, dulce

Eftersom två tredjedelar av familjen har en grekisk härkomst så äter vi ofta grekisk mat. Den bästa efterrätten efter stifado eller moussaka är helt klart Baklava. Inte för att man orkar äta ens en utan mest för att man vill längta bort i några minuter. I år vet vi inte ens om vi kommer ner till huset i Grekland, så det kan hända att vi måste trösta oss med många Baklava. Den här gången gjorde jag det enkelt efter receptet i "sött, sweet, dulce". Det godaste man kan tänka sig.



Till ca 24 rutor:
ca 400 g filodeg
400 g valnöttera
4 msk socker
1 tsk kanel
150 g smält smör

Lag av:
3 dl vatten
2 dl socker
1 liten kanelstång
½ dl honung
2 msk citronjuice

dekorera med lite hackade valnötter.

Tina filodegen. Hacka valnötter fint. Blanda med socker & kanel i en skål. Ställ åt sidan.

Värm ugnen till 180 grader. Smält smöret & smörj en liten långpanna på ca 20*30 cm.

Ta sedan fram ett par ark filodeg i taget. (degen torkar så lätt,¨så håll den täckt under arbetets gång) & klipp med sax till bitar som passar i långpannan.

Lägg en bit i långpannan och pensla ovansidan med smält smör. Fortsätt så tills du fått fyra lager filodeg med smält smör mellan varje.

Fördela då hälften av nötblandningen ovanpå filodegen. Lägg sedan på ytterligare tre lager filodeg med smält smör mellan varje. Fördela resten av nörblandningen ovanpå och avsluta m ytterligare fyra lager filodeg.

Skär sen med vass kniv igenom det hela till hälften i rutor.

Grädda baklavan 30-40 min tills det fått gyllene färg.

Värm under tiden vatten, socker, kanel & honung i en kastrull. Koka ca 10 min utan lock. Ta bort kanelstången & smaksätt m citron. Skeda sen lagen över baklavan. Strö över fint hackade nötter och låt svalna.

Skär igenom baklavan helt och servera med vaniljglass.

Himmelskt!

// Sofie.


Sofies rabarber- och vaniljpanacotta

När våren är här längtar jag efter rabarberkräm, rabarbersaft, rabarberpaj och allt möjligt med rabarber. Men i år blev det första rabarberkoket en hemsnickrad panacotta. Så gott att tiden står still. Tyvärr blev panacottan lite väl hård så om man vill ha en mjukare variant får man minska lite på gelatinpulvret.




Saft:
275 g rabarber
1½ dl vatten
½ dl socker

Vaniljpanacotta:
2 dl grädde
½ dl socker
1½ tsk vaniljsocker
2 tsk gelatinpulver

Rabarberpanacotta:
3 dl grädde
½ dl socker
1 dl saftavkok
2 droppar röd karamellfärg
4 tsk gelatinpulver

Rabarbergelé:
1 dl saftavkok
1 tsk gelatinpulver


1. Koka rabarbern i bittar med vattnet. Pressa ur rabarbern då & då. Sila efter ca 10 minuter. Koka upp på nytt i ren kastrull med sockret.

2. Koka ihop allt i vaniljpanacottan. Rör ner gelatinet. Häll upp i fyra glas & låt stelna.

3. Koka ihop allt i rabarberpanacottan och häll det över vaniljpanacottan när vaniljen stelnat.

4. Gör gelén på samma sätt när rabarberpanacottan stelnat. Ös över med sked. Låt stelna svalt & servera sedan.

Mmmm....

// Sofie.

Hyacinter, penséer, hästar och några grader varmare




















Så här ser det ut hos oss för tillfället. Massor med fina blommor! Och idag ska jag så bland annat rabarber, smultron och tomat. Snart anländer häst nr 3 som ska gå i hagen alldeles utanför oss. Den ska senare få sällskap av en till pålle. Äntligen hästar till utsikt igen!

Tidigare publicerat här. (Pålle nr 2 & 3 anlände igår!)

/ Angelica

En bukett från Johan

Min Johan är romantisk på det klassiska, allra bästa viset. Han kommer hem med blommor och choklad. Det passar mig extra bra eftersom blommor och choklad är det bästa jag vet, tillsammans med klänningar (nu borde han komma hem med en klänning nästa gång). I Huvudsta har Jungfrudansens blommor och design de finaste buketterna och jag hoppas att de alltid kommer finnas kvar. Ägaren är supertrevlig och butiken är så fin. Det kan hända att jag flyttar in.


Den här buketten blev ännu finare när tulpanerna blommade ut som tjusiga pioner.

Pioner kan vara de finaste blommorna som finns. Om ni gifter er på våren- gift er med pioner.

// Sofie som gifte sig med röda rosor & annat fint.

Knäckig äppelpaj





Det här receptet publicerade jag först i min egen blogg Heartglitch. Jag tänkte föra över vissa inlägg därifrån och hit till My Little Honey så att vi kan dela med oss av så många goda recept som möjligt här i bloggen! Och vad passar bättre nu när solen äntligen tittar fram än en knäckig äppelpaj?

Äppelpaj

4 syrliga äpplen, tärnade i smörad form
råsocker efter smak
massor med kanel

Smuldeg:
1/3 havregryn
1/3 dinkelmjöl
1/3 råsocker
himalayasalt
äkta vaniljsocker
smör, så mycket som behövs för att degen ska bli lagom smulig

Smula degen över äpplena. Ringla över rikligt med sirap.
In i ugn, ca 200 grader tills pajen är gyllene i färgen.
Klart!

/ Angelica

Kryddmuffins på Algots vis

Sju sorters kakor är egentligen den bästa bakboken om man vill experimentera eller bara slänga ihop nåt av ingredienser som finns i hemmet. När Algot var ledig från dagis häromdagen gjorde vi Kryddmuffins ur Sju sorters kakor. Inte så flådiga, men sjukt goda. Idag har Algor feber, då kan det bli mer bakat här hemma. Såhär gjorde vi kryddmuffinsen...



100 g smör
2 ekologiska ägg
3 dl socker
1 tsk malen kardemumma
2 tsk kanel
½ tsk ingefära
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Ställ tolv muffinformar i en muffinplåt. Smält smöret & låt svalna.
Vispa ägg & socker pösigt. Tillsätt kryddorna.
Blanda tillsist i mjölet tillsammans med bakpulvret varvat med mjölk & smör.
Häll smeten i formarna. (Ät upp det som blir över förstås)

Grädda mitt i en 200-gradig ugn i 15 minuter.

Smarrigast med ett glas kall mjölk till!

Puss, Sofie!


My Little Honey slår upp portarna!

 

För snart tolv år sen lades grunden till My Little Honey. Det var då, första dagen på medieprogrammet i Söderhamn, som vi, Angelica & Sofie, träffades för första gången. Vår vänskap fick en kreativ grund & ur den grunden har kreativiteten vuxit sig starkare. Vi har fotat, bakat, gjort tidningar, spelat i band, lagat mat och dansat tillsammans, fram och tillbaka, under tolv års tid.

Nu är Angelica bosatt utanför Gävle och Sofie i Solna så kreativiteten får flöda på olika håll & på olika sätt. Bandet är uppluckrat och när Angelica dansar skriver Sofie.

Om vi skulle gissa på framtida inlägg så skulle de kunna se ut såhär:
* Recept
* Dans
* Second hand-fynd
* Blommor
* Foto
* Musik
* Texter
* Äventyr
* Choklad
* Pyssel

 

 

Puss puss,

Sofie och Angelica


RSS 2.0